Cuketové lečo
Suroviny:
Rajčata
Cuketa
Cibule
Česnek
Vejce
Sůl, pepř, a další dle chuti
Uzeninu není nutná
Postup:
Zpěním cibulku nakrájenou a přidám na kostičky nakrájenou cuketu, když je větší tak zbavenou semínek. Krátce podusím 5-7 minut, potom přidám rajčata nakrájená na čtvrtky množství dle libosti vše osolím opepřím a přidám česnek a nasekaný libeček nemusí být popřípadě ochutím dalším kořením ( vegeta, grilovací koření). Dusím do zredukování a vyvaření přebytečné vody ,poté vmíchám vejce počet dle libosti, nechám srazit a podávám Příloha: pečivo brambory nebo bez přílohy. Pro milovníky masa se do leča může přidat uzenina, já to nedělám jelikož to potlačí chuť zeleniny. Toto lečo jak je udělané jsem i zavařovala 85 stupňů 20 minut a je to výborná zásoba na zimu. Přeji Dobrou chuť. Tento recept určitě najdete všude na internetu.
Cuketové zelí
Suroviny :
Cuketa 1 velká nebo 2-3 malé
Cibule
Olej
Hladká mouka
Ocet
Sůl, pepř, kmín, cukr
Postup:
Cuketu nahrubo nastrouhám a na půl hodinky přendám do cedníku, aby vykapalo co nejvíce vody cuketu mohu prosolit uvolní se více vody. Zpěním cibuli na oleji nebo sádle dozlatova a přidám lžíci hladké mouky kdo nemá rád kašovité zelí nepřidává mouku vůbec cuketa sama o sobě vše zahustí.
Do jíšky přidám nastrouhanou cuketu a promíchám a zároveň hned ochucuji solí, pepřem, kmínem ,přidám ocet a přisladím vše dle chuti a odstavují ze sporáku cuketa je hotová téměř hned, kdyby jste nechali déle vařit tak je z toho kaše. No a to je vše. Toto zelí dělám k pečenému masu, nebo jen tak s bramborem a slaninou, nebo z knedlíkem a opraženou cibulkou. Zelí je moc dobré. Zelí i zavařuji, ale pouze nastrouhanou cuketu zakápnutou octem a prosypanou kmínem, může se přidat Deko celé balení a naplním do sklenic a zavařuji na 85 stupňů 10 minut. Přeji dobrou chuť. I tento recept je z internetových stránek.
Cuketová čalamáda
Suroviny
4 menší cukety
2 velké cibule
5-6 středních rajčat
Červená a žlutá paprika 1-2 ks
Chilli papričky 2 ks
Pórek střední 1/2
Okurka salátová 1/2
petrželka a libeček,, hrstka
Rajský protlak 1 a trochu ostrého kečupu 2-3 lžíce
Může se dát i česnek
Postup:
Cukety oloupeme a nakrájíme na kolečka, proužky kdo jak chce, může se i nastrouhat na hrubém struhadle
Cibuli,pórek, okurka též na kolečka,
Papriky na proužky
Libeček a petrželka nasekat na drobno
Chilli též nakrájet na drobno
Do hrnce nalít trochu olivového oleje, dám spatřit cibulku, po chvilce přidám všechny ingredience. SMÍCHÁME..
podusíme cca 5-10 minut, nalijte protlak a kečup a povaříme 10-15 minut
Dáme do sklenic zavíčkuji a ještě zavařím, nechám cca 10 minut přejít varem
Používám to pod maso, nebo jen jako přílohu..
Tento recept mám z facebooku
Žádné komentáře:
Okomentovat